Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort bezowy z truskawkami i lodami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier 375 gram
masło lub margaryna
bita śmietana 1/2 litra
cukier 40 gram
cukier waniliowy 1 torebka
truskawki 700 gram
lody waniliowe 1 litr
cukier puder
śmietana gęsta 1/2 litra
truskawki 70 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy z truskawkami i lodami

Białka ubijamy z połową cukru,a pod koniec ubijania dosypujemy resztę cukru.Na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze formujemy krążek z polowy ubitych białek wielkości talerza,posypujemy cukrem pudrem i pieczemy nie rumieniąc w letnim piekarniku około 1 godz,w ten sam sposób pieczemy drugi krążek.Upieczone placki bezowe studzimy i równamy brzegi zachowując resztki.Placek układamy na talerzu i nakładamy wokół pięciocentymetrowy pasek folii aluminiowej a brzegi sklejamy taśmą.Na wierzchu placka układamy 2 centymetrową warstwę lodów na nich warstwę truskawek a na truskawkach resztę lodów.Wstawiamy do zamrażalnika.Drugi krążek pokrywamy jedno centymetrową warstwą bitej śmietany przybieramy truskawkami i dekorujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki.Zamrożony placek z lodami wyciągamy zdejmujemy osłonę z folii aluminiowej boki smarujemy resztą bitej śmietany i obsypujemy pokruszonymi resztkami bez.Na wierzch układamy krążek z bitą śmietaną i truskawkami i natychmiast podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 19.05.2011 12:06
pycha
Beatris 19.05.2011 08:57
To jeden z moich ulubionych deserów. Szkoda, że nie ma zdjęcia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak