Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flaki wołowe zapiekane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki ugotowane 1 kg
ser żółty 10 gram
sos pomidorowy
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
masło lub margaryna 30 gram
pomidor 1 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
mąka 30 gram
cukier 1 łyżeczka
wino białe wytrawne 100 gram
woda 1/2 litra
tymianek
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: flaki wołowe zapiekane

Marchewkę cebulę drobno kroimy i zarumieniamy na tłuszczu oprószamy mąką i mieszamy,dodajemy koncentrat pomidorowy pokrojony na kawałki pomidor,wino,wodę liść laurowy tymianek,posiekaną natkę sól i pieprz.Mieszamy drewnianą łyżką aż do zagotowania,przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 30 min.Flaki kroimy na cienkie paseczki układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy połową startego sera zalewamy sosem i posypujemy resztą sera.Zapiekamy w bardzo gorącym piekarniku 30 min.Podajemy gorące z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak