Sposób przygotowania

Pstrągi należy dokładnie oczyścić - zakładam, że kupiliśmy wypatroszone. Usuwam skrzela i łuski, dokładnie myję. Odcinam też płetwy nożycami kuchennymi - oprócz płetwy grzbietowej. Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale ponieważ mój był duży (80 dkg) i z łbem nie zmieściłby się na patelnię więc ją odcięłam i zużyłam do zupy. Oczyszczonego pstrąga osuszam ręcznikami papierowymi, oprószam solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skrapiam sokiem z cytryny o odkładam w chłodne miejsce na ok. 30-60 min.. Rozgrzewam dużą patelnię a na niej masło klarowane (ok.3-4 łyżek). Tuszkę ryby oprószam z wierzchu mąką, nadmiar otrzepuję. Rybę kładę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażę ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni. Następnie delikatnie przewracam na drugą stronę i przykrywam patelnie. Smażę rybę jeszcze ok. 10 min. - mniejsze okazy będą się smażyć krócej. Kiedy ryba jest już dobrze zrumieniona i chcę sprawdzić czy jest usmażona w środku próbuję wyciągnąć płetwę grzbietową - jeśli wyjdzie bez oporu to ryba jest gotowa. Można też ostrym nożem naciąć rybę wzdłuż grzbietu i leciutko podważyć sprawdzając mięso. Smażonego pstrąga podaję z ziemniakami. Do tego obowiązkowo cytryna, chrzan i przeważnie surówka z kapusty :-)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pyszny obiadek
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Oj chyba zrobię pstrąga:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    wygląda apetycznie
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Aj,ale smaku mi narobiłaś.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    jedna z lepszych rybek
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !