Sposób przygotowania

nie lubię wyrzucać jedzenia a różyczki brokuła zużyłam do innej potrawy i została sama łodyga...

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy dokładnie, siekamy. Łodygi brokuła przycinamy od dołu i ew. obieramy z wierzchniej, łykowato-zdrewniałej części. Środek kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy 2-3 min. cały czas mieszając, doprawiamy nieco cukrem. Następnie zalewamy je wywarem jarzynowym (ja użyłam wody) tyle, żeby tylko je przykryć i gotujemy 10-15 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodajemy połowę koperku i całość miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy troszkę wody. Dolewamy śmietankę, doprawiamy zupę solą i pieprzem. W oddzielnym garnuszku gotujemy fasolkę pokrojoną na nieduże kawałeczki, ma być lekko twardawa. Zupę podajemy posypaną fasolką i koperkiem, do tego grzanki z wieloziarnistego chleba.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anecia04

    oto przykład, że w domu dobrej gospodyni nic się nie marnuje, nawet z łodygi brokuła, cuda wyczaruje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Też jestem pełna podziwu:) u mnie łodygi lądują w koszu:(
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    o kurcze z niczego coś:) jestem pod wrażeniem
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dziewczyny, spróbujcie kiedyś je ugotować albo udusić - ja wolę łodygi (pod warunkiem, że nie są łykowate) od różyczek!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    sposób na resztę brokuła
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dokładnie tak bo nie lubię niczego wyrzucać
  • 3
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    dobre
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ja tam lubię wszytsko z brokuła
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Bardzo fajny przepis;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta11

    chyba ktos czepia sie ciagle moich przepisow!!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Marta, no i co w związku z tym ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !