Sposób przygotowania

Tuszkę z kurczaka (kupujemy sprawioną) myjemy dokładnie i osuszamy papierowymi ręcznikami. Nacieramy solą i posypujemy czosnkiem oraz tymiankiem - także z środku. Kładziemy kurczaka na piersiach i skrzydełka zaginamy do środka i ku górze - tak aby końcówkę wywinąć na wierzch. Następnie odwracamy tuszkę i związujemy końce nóżek. Przyprawionego kurczaka odstawiamy na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180st. C. Tuszkę smarujemy z wierzchu lekko olejem i układamy (piersiami do góry) na blaszce, tę wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 15 min. podlewamy 1 szkl. wody i pieczemy ptaszysko ok.1,5-2 godzin. często podlewając wytworzonym sosem (wyparowującą wodę należy uzupełniać). Po upieczeniu wyjmujemy ptaka z piekarnika i pozwalamy mu 10 min. odetchnąć. Przed podaniem porcjujemy w/g uznania. Ja i moja rodzina tak przyprawionego kurczaka lubimy chyba najbardziej - jest mięciutki, kruchy i niezwykle aromatyczny.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    To kurczę wyglada bardzo apetycznie:)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Przepysznie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anula1

    Bardzo lubie kurczaczka,a Twoj musi byc przepyszny.
  • 1
    original
    Opublikowano

    wiola333

    ciekawe
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pyszniuteńki ten kurczaczek
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i na prawdę bardzo polecam tymianek z czosnkiem - pachnie cudownie i świetnie smakuje tak przygotowany kurczak!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Kurcze.... no to musi być pyszne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !