Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks ze skórką pomarańczową

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1-2 lyżeczka
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1 opakowanie
margaryna palma 125 gram
orzechy włoskie 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks ze skórką pomarańczową

Orzechy posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem w miseczce, dzięki temu będą bardziej wilgotne i obtaczać w mące. Margarynę utrzeć z cukrem. W oddzielnym naczyniu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypywać na przemian do margaryny i cukru 1 jajko, trochę mąki, jedno jajko mąkę, mieszać mikserem itd. Potem wlać łyżkę oliwy i sok z cytryny, wymieszać mikserem. Do ciasta wrzucić bakalie, wymieszać łyżką i wlewać do blaszki, wysmarowanej margaryna i posypanej bułką tartą. Na środku ciasta nożem zrobić rowek i piec ok. 50 min w temp 170 stopni. Dobrze upieczony keks powinien mieć pękniecie na środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella23 17.02.2012 19:07
pycha
PaniMISIOWA 28.10.2011 11:19
chociaż za keksem nie przepadam, ten wygląda bardzo zachęcająco i chyba bym się skusiła
Kate131 14.06.2010 07:22
pychotka
Iwusia 13.06.2010 19:22
Zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak