Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z piersi kurczaka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cała pierś z kurczaka (tzn. podwójna) ok. 30 dkg 1
czubate łyżki majonezu 2
łyżki mąki ziemniaczanej 2-3
mała cebulka 1
dkg drobnych pieczarek 1
olej kilka łyżek
jajko 2 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z piersi kurczaka

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, połowę posiekać, resztę zostawić w całości albo poprzekrawać na połówki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać posiekane pieczarki i smażyć mieszając aż odparuje woda, przestudzić. Gdy ostygną dodać je do mięsa. Dodać też jajka, majonez i mąkę ziemniaczaną. Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pozostałe pieczarki, smażyć je aż zaczną się rumienić. Wtedy oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, zmniejszyć ogień i przykryć naczynie, dusić kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Kłaść łyżką porcje ciasta mięsnego i smażyć jak placki, do zrumienienia z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podawać z duszonymi pieczarkami, ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 22.03.2012 17:38
fajnie wygląda
iknkirke 07.07.2011 10:36
dobre
wedith1 07.03.2011 10:03
Placuszki- rewelacja! Mam pieczarki, kurczaczka, zabieram się do roboty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak