Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z sosem pomarańczowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier łyżeczka
szparagi 1kg
sól
masło 5dag
pomarańcza 1
sok z pomarańczy 1szkl
oliwa 125ml
likier pomarańczowy 10ml
pieprz
melisa kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z sosem pomarańczowym

Szparagi opłukać,obrac,odciąć końce,pokroić na kawałki,gotować 15min w wodzie z solą,cukrem i masłem,odcedzić.Pomarańczę spażyć ,z połowy skórki wyciąć cienkie wiórki i wymieszac z sokiem pomarańczowym ,octem,oliwą i likierem ,sos doprawić solą,pieprzem i szczyptą cukru.Sos wlać do płaskiej miski ,dodac jeszcze ciepłe szparagi i wymieszać.Miske przykryć ,szparagi odstawic do przemacerowania na 1godz.Pomarańczę obrać i wyfiletować.Szparagi wyłożyć na talerze,udekorować liściami melisy,podawać z tostami i cząstkami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 08.06.2011 21:33
pyszne jedzonko.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak