Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pennette z bakłażanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 125 g
ser owczy 60 g
makaron penne 60 g
oliwki nadziewane papryką 2 szt
oliwa 1 łyżeczka
sól szczypta
tymianek 4 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Pennette z bakłażanem

Bakłażan umyć, pokroić w plasterki. Każdy plasterek podzielić na ćwiartki, lekko posolić, przykryć, odłożyć na 10 minut. Owczy ser pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Bakłażan opłukać, dokładnie osuszyć. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć bakłażan 3-4 minuty. Dodać kostki sera, krótko podsmażyć, nie przerywając mieszania. Makaron odcedzić, dokładnie osaczyć na sicie, połączyć z bakłażanem i serem. Całość przyprawić pieprzem. Tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać. Oliwki pokroić w plasterki, razem z tymiankiem dodać do makaronu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak