Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka serowo-jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 4
masło 10 dag
kasza manna 0,5 szklanki
cynamon
cukier kryształ
ser biały 60 (twarogowy)
jabłko kwaśne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka serowo-jabłkowa

Żółtka oddzielamy od białek ( z których trzeba będzie ubić pianę), ucieramy je z cukrem, dodajemy ser, mieszamy wszystko po trochu dosypując kaszę mannę. Gdy wszystkie zmieszane produkty stworzą jednolitą masę, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę na zapiekankę ( u mnie ceramiczna) natłuszczamy, wykładamy wcześniej obranymi jabłkami, pokrojonymi w grube plastry. Tak wyłożone owoce, posypujemy cynamonem i cukrem. Na owoce nakładamy wcześniej przygotowaną masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy godzinę.Gdy wierzch zapiekanki będzie się zbyt szybko przypiekał, można nałożyć kawałek folii aluminiowej. Po upieczeniu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 12.08.2011 20:34
mniam...
Ewelina38 23.05.2011 22:15
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak