Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z pomarańczą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 500 gram
masło 200 gram
pomarańcze 2 szt
rodzynki 60 gram
cukier 30 gram
migdały 100 gram
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z pomarańczą

Cienko obraną skórkę z dwóch pomarańczy obgotowujemy 2 min we wrzącej wodzie studzimy pod strumieniem zimnej wody i kroimy ją na paski.Jedną obraną pomarańczę kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy 100 gram masła wrzucamy umyty i osączony ryż i go szklimy,dolewamy dwa razy tyle wody ile wynosi objętość ryżu,następnie wrzucamy opłukane rodzynki i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu.Pod koniec gotowania dodajemy skórkę pomarańczową kostki pomarańczy obrane i pokrojone w paseczki migdały cukier curry i resztę masła,wszystko mieszamy.Drugą pomarańczę kroimy w plasterki i układamy na ryżu.Podajemy gorący np do pieczonego schabu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 12.06.2011 13:27
super pomysł
halinka1011 18.05.2011 09:26
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak