Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryżowy tort z karmelem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 20 dkg
mleko 3/4 litra
cukier waniliowy 1 torebka
cukier 150 gram
masło lub margaryna 50 gram
jajko 2 szt
sól
karmel
cukier 10 kostek
woda 2 łyżki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: ryżowy tort z karmelem

Ryż gotujemy w dużej ilości wody przez 5 min i odsączamy.W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym i szczyptą soli,wrzucamy ryż i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia prawie całego mleka przez ok 30 min.Kostki cukru wkładamy do rondelka dolewamy wodę i troszkę soku z cytryny i stawiamy na ogień,gdy cukier się rozpuści i lekko zrumieni smarujemy karmelem dno i boki formy.Ryż zdejmujemy z ognia,dodajemy cukier masło i jajka ubite jak na omlet,dokładnie mieszamy.Wykładamy do formy z karmelem i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 40 min.Do zapiekania ryżu nadaje się forma w kształcie wieńca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 08.01.2012 17:00
ciekawy
halinka1011 18.05.2011 09:25
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak