Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 33 dag
cukier 0,75 szklanki
jajko 1 sztuka
jabłka 1,5 kg
cukier 1,5 szklanki
cynamon 3 łyżeczki
rodzynki 3 łyżki
płatki migdałowe 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
masło roślinne 12,5 dag
mąka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rodzynkami

Z margaryny, cukru, jajka i mąki przygotowujemy ciasto. Możemy je zmiksować bądź wyrobić dłońmi. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w zamrażalniku. Wykładamy ciastem formę, nakłuwamy i zapiekamy. W międzyczasie obieramy jabłka. Kroimy je w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy jabłka, dusimy. Pod koniec podduszania dodajemy rodzynki, płatki migdałowe i cynamon. Masę jabłkową wykładamy na ciasto. Z mąki, masła roślinnego i cukru przygotowujemy kruszonkę, posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 40 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 02.02.2014 07:56
szarlotka palce lizać,pycha
RenataZ-et 11.01.2014 22:50
cudownie wygląda i pewnie tak samo smakuje
IKrakowianka 08.10.2013 19:29
wygląda super
Wafelek2601 13.08.2013 20:15
Bardzo apetyczna
kasiaw 13.02.2012 22:11
pyszna
Agnik 26.01.2012 21:25
super
Margo1 15.09.2011 07:29
lubię
Iwusia 09.06.2011 21:14
wygląda zjawiskowo :)
Goya 06.06.2011 20:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak