Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru i 0,5 szkl. ciepłego mleka, wymieszać, odstawić aby podrosły.Mąkę przesiać z solą. Jajko i żółtka utrzeć na puszysty kogel-mogel z resztą cukru. Masło roztopić. Do mąki dodać rozczyn, ubite jajka i zarabiając wlać resztę ciepłego mleka. Wyrobić dość luźne ciasto. Na koniec dodać spirytus i masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk i naczynia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat i ponownie zagnieść. Powinno być mięciutkie. Rozwałkować albo rozpłaszczyć rękami na placek grubości ok.2 cm i wycinać krążki szklanką. Na każdym ułożyć po 1/2 łyżeczki konfitury i dokładnie zlepiać brzegi formując kulkę wielkości niedużej mandarynki. Kulki układać luźno, zlepieniem na spód, na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę aby wyrosły. W rondlu rozpuścić tłuszcz. Musi być dobrze nagrzany, ale nie za gorący bo pączki spalą się z wierzchu a środek zostanie surowy. Na początek wkładamy jednego, może najmniej udanego pączka, i smażąc obserwujemy jak się rumieni - w razie potrzeby zmniejszamy albo zwiększamy ogień pod naczyniem. Pączki smażymy partiami nie wkładając na raz zbyt wiele sztuk bo bardzo rosną. Wkładamy je zlepienie do dołu i przykrywamy rondel pokrywką, smażymy ok.1-1,5 min. a następnie odwracamy (ja robię to patyczkiem szaszłykowym) i ponownie przykrywamy na kolejną minutę. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące smarujemy lukrem i posypujemy posiekaną skórką pomarańczową. Robiłam pączki pierwszy raz i jestem bardzo miło zaskoczona puszystością. Wyszły mięciutkie, pulchne, bardzo smaczne! Myślę, że ten przepis zagości u mnie przynajmniej raz w roku na Tłusty Czwartek! Z podanej ilości składników usmażyłam 32 pączki

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pączki rewelacja...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pączusie jak marzenie!
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    robiłam je sama pierwszy raz w ubiegłym roku, ciekawe czy w tym wyjdą mi równie ładne i smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Właśnie zabieram się za robienie pączków, chociaż moje pewnie nie dorównają Twoim. Wyglądają świetnie :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Ilona, nie bądź taka skromna! na pewno wyjdą śliczne i bardzo smaczne :-) jak masz jakiś wypróbowany przepis to chętnie poczytam i może wypróbuję.
  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Kurczę, co widzę te Twoje pączki to mam straszną ochotę je zrobić.Moja mama zawsze smażyła pączki, ja się nie podejmowałam tego wyczynu.Ale,że pierwszy raz je robiłaś i tak rewelacyjne wyszły to tylko podziw dla Ciebie jeszcze urósł.Przejrzałam różne strony w poszukiwaniu pączków idealnych i wszędzie najbardziej podobają mi się Twoje.Jeśli choć w połowie takie mi wyjdą to będzie już cud.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Piękne a jak muszą smakować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Robiłam pączki według tego przepisu ale odstawała skórka dlaczego?
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a nie mam pojęcia - smażyłam je też dzisiaj rano i nic takiego mi się nie dzieje, skórka nigdzie nie odstaje...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    Skoro robilas je pierwszy raz i sa tak wspaniale to aż Ci zazdroszcze :)))) no i lukier i skorka pomaranczowa, mmm :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    są świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kaja1991

    niby po świętach ale jak patrze na zdjęcie to bym wsunęła jednego:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    Ale rewelacyjnie wyszły, ja zawsze biję się piec pączków że napiją się dużo oleju
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Bernadeta1, ciasto musi dobrze wyrosnąć, być puszyste a tłuszcz trzeba odpowiednio nagrzać - nie może być ani zbyt zimny ani za gorący. Nie są to ciastka dietetyczne, ale myślę, że czasami warto zrobić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !