Sposób przygotowania

Składniki:

papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka zielona 1/2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
posiekana kolendra 2 łyżki
paluszki krabowe 25 dag
papaja 2 sztuki
limonka 1 sztuka
ocet ryżowy 1/4 szklanki
sos rybny 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
woda 2 łyżki

Do miseczki przelać ocet ryżowy, sos rybny, sól, cukier, wodę. Dokładnie wymieszać. Obydwa rodzaje papryk najpierw umyć, usunąć środki, następnie pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili ostrożnie posiekać (uważając, aby nie dotknąć ręką okolic oczu) pozostawiając ziarenka, ponieważ to właśnie one nadają ostrości. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki. Dodać kolendrę. Z limonki wycisnąć sok. Dodać majonez. Papaję przekrawać na pół, wydrążyć środki, dodać do sałatki. Wszystko razem połaczyć z przygotowanym wcześniej sosem i wymieszać. Połówki papai napełniać sałatką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !