Przepis i sposób przygotowania na: sałatka mix
- sałata cukrowa 100 g
- sałata rzymska 100 g
- endywia 100 g
- szpinak liście 100 g
- szczaw liście 100 g
- rukola 100 g
- roszponka 100 g
- pomidor 4 sztuki
- ogórek świeży 3 sztuki
- papryka żółta 2 sztuki
- ser pleśniowy rokpol 150 g
- oliwa 1 szklanka
- ocet winny 1/4 szklanki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- cytryna 1 sztuka
Ser pleśniowy kruszymy do miseczki.
Dodajemy trochę oliwy i dokładnie rozcieramy ser łyżką.
Następnie dodajemy ocet winny, trochę pieprzu i soli do smaku.
Składniki łączymy, dodajemy resztę oliwy i wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie sos.
Cytrynę sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.
Paprykę umyć, usunąć środek i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki.
Ogórka umyć i pokroić w plasterki.
Zieleninę opłukać. Te o większych częściach porwać (nie używać noża) do misy. Dodać cytrynę, paprykę, pomidory i ogórka. Wymieszać. Wierzch polać przygotowanym sosem.