Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet szlachecki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
wołowina 1/2 kg
wątróbki z kurczaka 350 g
cebula biała 3 szt
olej do smażenia 2 łyżki
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 szczypta
bułka czerstwa 1 szt
jajko 4 szt
przyprawy 1 (do pasztetu)

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet szlachecki

Wątróbkę smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy do ostygnięcia i mielimy. Cebulkę kroimy w krążki i też smażymy.

Szynkę i wołowinę pokroiłam na kawałki i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym ( na dole wołowina i na to wieprzowina). Zapiekać w zamkniętym naczyniu w 180 C około 1,5 godziny.

Po tym czasie przekładamy mięso do ostygnięcia i mielimy razem z cebulką.

Do sosu z mięsa wkładamy bułkę na 30 minut, aby nasiąknęła sosem. Bułkę mielimy i mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki. Wbijamy jajka i doprawiamy. Mieszamy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę do pasztetu.

Zapiekamy w 160 C około 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 10.02.2015 13:33
nie ma to jak własny pasztet
Jolanta40 25.02.2012 10:42
dziękuję i polecam
Kate131 24.02.2012 21:08
apetyczny
jolaxa 25.05.2011 22:45
pycha
Gosia40 18.05.2011 21:32
Super pasztecik!!
Jolanta40 18.05.2011 08:02
dziękuję
Jaheira11 17.05.2011 23:31
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak