Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok czekoladowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 szt
cukier 1,5 szklanki
kakao 5 łyżek
mleko w proszku 4 szklanki
herbatniki 560 g
orzechy laskowe 1 szklanka
woda 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Blok czekoladowy

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę, cukier i kakao i cały czas mieszamy gotując na małym ogniu aż składniki się połączą a margaryna rozpuści. 3/4 herbatników rozkruszamy w rozdrabniaczu. Wlewamy do dużej miski naszą masę z garnka i stopniowo po łyżce dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Bardzo dokładnie miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy już ręcznie łopatką. Dosypujemy bakalie i mieszamy.

Foremkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy połowę masy. Wciskamy pozostałe herbatniki i dodajemy resztę masy i ponownie herbatniki. Wyrównujemy łopatką i dociskamy.

Wkładamy na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.09.2012 18:09
bardzo lubie taki blok
natii3624 19.06.2012 21:38
Jadłam taki i jest rewelacyjny! :)
Jolanta40 14.07.2011 08:59
moje dzieci zajadały się tym blokiem, polecam
kochanyptysiu 12.07.2011 19:38
musze sprobowac,moja mama zawsze o nim wspomina:)
aguus 18.05.2011 21:30
Pyszniutki!
Jolanta40 18.05.2011 08:01
zdecydowanie :)
1j1o1l1a1 17.05.2011 21:14
blok własnej roboty bije wszystkie bloki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak