Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe lody

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 5 sztuk
cukier 10 dag
truskawki 1\\2 kg
mleko 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe lody

Mleko i śmietankę zagotować i gorące wlewać cienkim strumykiem do utartych na krem żółtek z cukrem.
Postawić ponownie krem na malutkim ogniu i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje, ale się nie zagotuję. Gęsty krem ostudzić, ubić mikserem i połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny i rozdrobnionymi truskawkami, wymieszać i przelać do pojemnika w którym będziemy je mrozić. Wstawiamy do zamrażalnika na około 4-5 godz, dobrze jest w tym czasie lody 2-3 razy mocno przemieszać. Pojemnik musi być troszkę większy, bo masa delikatnie \"urośnie\" w trakcie mrożenia.
Można też z robić z innymi owocami i w maszynce do robienia lodów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.05.2013 11:30
bardzo dobre
bietka 09.05.2013 16:52
pewnie smaczne i lepsze niż sklepowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak