Sposób przygotowania

Mleko i śmietankę zagotować i gorące wlewać cienkim strumykiem do utartych na krem żółtek z cukrem.
Postawić ponownie krem na malutkim ogniu i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje, ale się nie zagotuję. Gęsty krem ostudzić, ubić mikserem i połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny i rozdrobnionymi truskawkami, wymieszać i przelać do pojemnika w którym będziemy je mrozić. Wstawiamy do zamrażalnika na około 4-5 godz, dobrze jest w tym czasie lody 2-3 razy mocno przemieszać. Pojemnik musi być troszkę większy, bo masa delikatnie \"urośnie\" w trakcie mrożenia.
Można też z robić z innymi owocami i w maszynce do robienia lodów

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pewnie smaczne i lepsze niż sklepowe :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !