Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tofu i mango

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tofu 10-15 dag
cebulki dymki 4-5 szt
mango
czosnek 1 ząbek
olej sojowy 2 łyżki
sos sojowy jasny 2 łyżki
woda 2 łyżki
ocet ryżowy 1 łyżka
liście sałaty
imbir starty 1 łyżeczka
orzechy laskowe 2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tofu i mango

Czosnek obrać, zmiażdżyć. Tofu pokroić w średnią kostkę. Starannie połączyć imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy, do marynaty dodać pokrojone tofu, delikatnie wymieszać, przykryć, odstawić na 15 minut. Mango obrać, pokroić w plasterki. Cebulę dymkę razem ze szczypiorem pokroić ukośnie na kawałki długości około 2cm. Kawałki tofu wyjąć z marynaty, odsączyć, marynatę zachować. Na patelni rozgrzać mocno olej sojowy, smażyć tofu na rumiano. Zawinąć w folię, trzymać w cieple. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę dymkę oraz orzechy, przesmażyć mieszając. Dodać plasterki mango i ponownie krótko przesmażyć. Salaterkę wyłożyć sałatą, na liściach położyć tofu. Dodać cebulę, orzechy i mango. Do zachowanej marynaty wlać 2 łyżki stołowe wody, wymieszać, raz zagotować, w miarę potrzeby poprawić smak sosu niewielką ilością płynnego miodu. Gorącym sosem polać sałatkę i jeszcze ciepłą podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna70 17.09.2011 12:30
zachęcająca, szkoda że nie ma zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak