Sposób przygotowania

Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie paski. Pomidory przetrzeć przez sito, przetrzeć (nie miksować, aby nie rozdrobnić pestek, które są gorzkie i psują smak potrawy). Dodać koncentrat pomidorowy, połączyć starannie. Posolić do smaku, przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczyptą chili. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, stale mieszając, smażyć aż papryka zmięknie i odrobinę się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy, na małym ogniu gotować powoli 7-10 minut do zagęszczenia, zdjąć z ognia, dodać do smaku szczyptę cukru, ostudzić, posmarować blaty do pizzy. Tofu pokroić w plasterki, ułożyć na posmarowanych blatach. Oregano przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z parmezanem i posypać plasterkami tofu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200-220stc, zapiekać 15-20 minut, aż parmezan się roztopi i zrumieni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !