Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z wędzonym tofu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gotowe blaty do pizzy 2 szt
pomidory pokrojone w przecierz 1 puszka
parmezan starty 3-4 łyżki
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
suszone oregano 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
chili rozdrobnione 1 szczypta
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
cukier
natka pietruszki 1 łyżka
tofu 15-20 (wędzone)
papryka czerwona 1 strąk

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z wędzonym tofu

Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie paski. Pomidory przetrzeć przez sito, przetrzeć (nie miksować, aby nie rozdrobnić pestek, które są gorzkie i psują smak potrawy). Dodać koncentrat pomidorowy, połączyć starannie. Posolić do smaku, przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczyptą chili. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, stale mieszając, smażyć aż papryka zmięknie i odrobinę się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy, na małym ogniu gotować powoli 7-10 minut do zagęszczenia, zdjąć z ognia, dodać do smaku szczyptę cukru, ostudzić, posmarować blaty do pizzy. Tofu pokroić w plasterki, ułożyć na posmarowanych blatach. Oregano przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z parmezanem i posypać plasterkami tofu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200-220stc, zapiekać 15-20 minut, aż parmezan się roztopi i zrumieni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak