Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze śliwkami z kompotu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/3 szkl
cukier 4 łyżki
jajko 2 szt
sól szczypta
drożdże 1/4 kostki
margaryna 85 gr
mleko 185 ml
Śliwki z kompotu dowolna ilość
kruszonka
mąka pszenna 8 łyżek
margaryna 4 łyżki
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwkami z kompotu

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie podzielić ciasto na 12 części i wyrobić kuliste bułeczki. Ułożyć je na blaszcze i przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły. W międzyczasie śliwki pokroić na mniejsze części, a ze składników na kruszonkę wyrobić masę na wierzch do drożdżówek. Przygotowane drożdżówki lekko spłaszczyć i nałożyć na nie pokrojone śliwki, a na wierzchu posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200 C około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak