Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka noc tropikalna

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 2 szkl
skórka z pomarańczy 1 SZT
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
spirytus 1 litr
Brendy 1 szklanka
woda 2 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka noc tropikalna

Podgrzewamy miód w emaliowanym( najlepiej) garnku, aż zacznie ciemnieć, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i wlewamy 1 szkalnkę wody, zagotowujemy.
Gałkę i kawę mieszamy i zalewamy wrzącą szklanką wody, mieszamy dokładnie i dodajemy do miodu. Studzimy, dodajemy spirytus i brendy, (można dodać rum), zamykamy szczelnie i pozostawiamy w spokoju około 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy płyn z nad osadu, osad przecedzamy przez gazę złożoną kilkakrotnie i mieszamy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze na tydzień

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 17.05.2011 08:46
ta nalewka jest przepyszna, można kombinować z dodawaniem zamiast pomarańczy limonkę lub cytrynę , wcale nie jest konieczne dodawanie brendy, bez tego też jest pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak