Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczka waniliowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
margaryna 120 g
cukier puder 1 łyżka
smietana 18% 1/2 łyżki
Krem: 1 składniki
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
mleko 2% 1 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 1/4 szkl
margaryna 60 g
cukier waniliowy 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczka waniliowa

Ciasto :

Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto ( margarynę kroimy na mniejsze kawałki ). Wstawiamy ciasto na 40 minut do lodówki.


Krem :

1/4 szklanki mleka 2% mieszamy z jakiem , żółtkiem i mąką. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią i margaryną. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż margaryna się rozpuści. Dodajemy masę jajeczną i zagotowujemy ciągle mieszając. Odkładamy do ostudzenia.

Foremkę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Nakładamy ciasto i do środka dajemy masę. Górę babeczki zaklejamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 50 minut w w temp. 200 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 26.08.2011 09:42
musi być pyszna
kotlet 24.06.2011 23:09
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak