Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z cielęcych klopsików i pieczarek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso cielęce 400 g
czosnek 3 ząbek
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
papryka czerwona 1 sztuka
oliwa 7 łyżka
sól i pieprz do smaku
pieczarki 30 sztuka
tymianek 2 łyżka
parmezan 2 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z cielęcych klopsików i pieczarek

Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, tymianek (1 łyżki), ocet balsamiczny, starty parmezan i posiekany czosnek. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, a następnie formuj małe klopsiki (wielkości małej pieczarki). Klopsiki powinny być dosyć zwarte (aby nie rozpadały się przy grillowaniu). Klopsiki posyp tymiankeim (ok. 1 łyżka).

Wymyj pieczarki i paprykę. Paprykę przekrój na pół, wyjmij nasiona i pokrój na cząstki wielkości ok. 2x2cm. Pieczarki i paprykę możesz oprószyć lekko solą.

Na szaszłyki nadziewaj paprykę, następnie na przemian pieczarki i klopsiki, na końcu ponownie paprykę. Szaszłyki skrop delikatnie oliwą z oliwek.

Grilluj szaszłyki przez ok. 10 minut z każdej strony (powinny być pięknie zarumienione). Możesz je podać np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 05.12.2012 19:21
pychotka
ZEWA 17.08.2011 21:09
super przepis
Ewa104 17.06.2011 07:22
Cielęcinka jest bardzo delikatna i pyszna.Szaszłyki pierwsza klasa.
Kate131 26.05.2011 09:00
fajny przepis
Baska Kaska 25.05.2011 21:07
też bym zjadła
pawel6 17.05.2011 11:00
Oj zjadłbym takiego szaszłyka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak