Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cukier waniliowy własnej roboty

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 30 dkg
laska wanilii 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: cukier waniliowy własnej roboty

Cukier ( najlepiej o grubych kryształkach) miksujemy w maszynce do kawy, aż zrobi się puder.
Laski wanilii przekrajamy po całej długości na pół, połowe z nich układamy na dnie szklanego zamykanego naczynia ( cięta strona najlepiej gdy dotyka dna naczynia) zasypujemy gotowym już pudrem, na wierzchu układamy pozostałą wanilie, szczelnie zamykamy.
Odstawiamy w suche miejsce na około 4 dni

Doskonałe do słodzenia herbaty, kawy, jak i przeróżnych wyrobów :)

( intensywność aromatu zależy od ilości dodanej wanilii jak i czasu w którym puder nasiąka smakiem )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 16.11.2010 18:37
dobry pomysł
Natalia/tubisiek 30.06.2010 07:00
też uwielbiam wanilię! :)
banditka 24.06.2010 21:48
jako fanka wanilli wyproobuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak