Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek aroniowy z żurawiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 szklanka
sok z aronii 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
smietana 18% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek aroniowy z żurawiną

ciasto kruche ucierane:
mąka pszenna 230 g
mąka ziemniaczana 115 g
masło 115 g
cukier puder 70 g

dodatkowo:
dżem z aronii 100 g
żurawina suszona 100 g
migdały blanszowane 8 szt.
czekoladowa posypka do dekoracji

Miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

Część żurawiny odkładamy do dekoracji, pozostałą siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z dżemem z aronii. Następnie rozsmarowujemy równą warstwę na wystudzonym spodzie mazurka.

Składniki masy dokładnie ucieramy i wykładamy na ciasto, dekorujemy odłożoną żurawiną, czekoladową posypką i migdałami bez skórki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku na ciasto, w chłodzie.

*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 29.05.2013 21:57
Co za kolory! Super!
barbara11561 23.12.2012 15:23
po Bożym Narodzeniu już tylko krok od takiego pysznego mazurka
czekoladka_m 23.04.2012 14:43
Śliczny!! Domyślam się jak musi być pyszny!
caralajna 07.04.2012 20:49
piękny :)
eli82 04.02.2012 09:46
rewelacja
Sarenka 10.01.2012 17:01
Śliczny
maryśka 06.11.2011 11:14
świetny
Grazyna0211 02.10.2011 13:49
zgadzam się wyszedł pięknie i bardzo apetycznie!
IZABELA29 11.09.2011 09:01
piękny !!!
Pacia 12.08.2011 08:37
ładny
m1monika 08.07.2011 00:19
pięknie wygląda;)
ben-ka 16.06.2011 09:35
Prześliczny!:)
Ewelina38 11.06.2011 23:22
pycha ciasto
Iwona51
Iwona51 03.06.2011 16:07
piękny i na pewno smaczny
MAR3STA 22.05.2011 23:11
pyszny;)
Robert10 21.05.2011 15:03
przepiękny
anemon 19.05.2011 18:50
Dziękuję bardzo.
Magdalena1110 19.05.2011 07:10
ale ładny
Magdalena1110 19.05.2011 07:09
ale ładny
caroline1983 18.05.2011 13:41
Świetna dekoracja :)
patusia 17.05.2011 05:04
świetny i jeszcze te gwiazdki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak