Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort chałwowo-wiśniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 szkl.
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
jajko 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 40 dag
konfitura wiśniowa 1 słoiczek
wiśniówka 200 ml
czekolada gorzka 1 tabliczka
wiśnie 1 op.
chałwa 40 waniliowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowo-wiśniowy

Białka ubić na sztywno,dodać cukier puder i dalej ubijać.Dodać żółtka,wymieszać.Następnie wsypać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 30 minut.Wyjąć,a po ostudzeniu wyciągnąć biszkopt z formy.Upiec jeszcze jeden,taki sam biszkopt.Masło utrzeć do białości i dodawać stopniowo pokruszoną chałwę.Ucierać do momentu,aż masa będzie jednolita.Wiśnie wcześniej rozmrożone wymieszać z konfiturą.Biszkopty przekroić na cztery równe placki.Pierwszy placek nasączyć wiśniówką,nałożyć na całość 1/3 wiśni i rozsmarować 1/4 masy chałwowej.Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem,wiśniami i masą.Z trzecim zrobić tak samo.Czwarty placek nasączyć,posmarować masą wierzch i boki tortu,posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 02.07.2011 11:37
Bardzo smakowicie wygląda :) Swoją drogą ciasta z chałwą jeszcze nie próbowałam.
aguus 17.05.2011 12:19
Pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak