Sposób przygotowania

Mięso przekroić na 4 bitki tak by przecinać włókna a nie kroić wzdłuż włókien. Rozklepać tłuczkiem do mięsa . Zrobić pastę przyprawową z oleju ( 2 łyżki , miodu , musztardy , mielonego jałowca , lubczyku, soli i pieprzu . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na minimum 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Przełożyć mięso do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do garnka .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i utartą na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchewkę .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąć mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać drobno pokruszony lub zmielony razowiec i zagotować .Doprawić do smaku .Przetrzeć przez sito.

Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami .

Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Na obiad super
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    To lubię!
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Coś pysznego
  • 3
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    pięknie gotujesz
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Buniu,mam pytanie.Czy mięso najpierw obsmażasz? Bo z opisu wnioskuję,że nie.Ale w takim razie nie bardzo wiem,po co wlewać wodę na patelnię. Przymierzam się jutro do wypróbowania przepisu,więc bardzo prosiłabym o odpowiedź.Co prawda nie mam garnka rzymskiego, ale spróbuję w naczyniu żaroodpornym.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !