Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 dkg
mleko 1,5 szklanki
drożdże 5 dkg
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 30% 3 łyżki
żółtko jajek 6 sztuk
masło 10 dkg
brandy 1 kieliszek
sól 1 szczypta
olej do smażenia
Nadzienie:
marmolada
krem czekoladowy
lukier
cukier puder
wrzątek
POSYPKA
kandyzowana skórka pomarańczow
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Mąkę 2 razy przesiać do miski,dodać sól ,cukier waniliowy i wymieszać. Mleko podgrzać , rozpuścić w nim masło, dodać cukier i pokruszone drożdże,wymieszać z 4 łyżkami przesianej mąki .Zostawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić widelcem.Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,żółtka,śmietanę,brandy i dokładnie wymieszać .Na stolnice lub na stole posypać odłożoną mąką i zagniatamy ciasto tak długo aż będzie gładkie i nie będzie nam się kleić do rąk.Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Na lekko posypaną stolnicę wyłożyć ciasto,spłaszczyć je ręką na ok 3 cm grubości i wycinamy szklanką krążki.Na każdy krążek kłaść nadzienie , dokładnie skleić i uformować na kształt pączka. Pączki zostawiamy do wyrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pączki i smażymy na złoty,brązowy kolor.Jeszcze ciepłe polukrować udekorować posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 07.08.2012 20:28
kaloryczne pyszności, super
PaniMISIOWA 08.07.2012 20:12
cudne!
Natalia40 07.05.2012 19:05
piękne
smakowita 28.02.2012 21:02
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
alaaa 23.01.2012 17:19
własnej roboty najlepsze,super wyszły
olkaaa 08.01.2012 19:54
pycha
Sarenka 22.12.2011 09:24
śliczne!
magduś83 19.10.2011 22:33
uwielbiam pączki
Mysiunia 30.06.2011 15:22
są cudowne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak