Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe udka z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 5
dżem pomarańczowy 2 łyżki
miód 2 łyżki
pomarańcze 2
czosnek ząbki 2
oliwa 2 łyżki
Imbir mielony Prymat szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe udka z kurczaka

Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, sól i pieprz, mieszamy i nacieramy tym mięso.

Z jednej pomarańczy tarkujemy skórkę i wyciskamy sok. Do tego dodajemy miód, dżem i imbir. Mieszamy. Połową pasty nacieramy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym. Drugą pomarańczę kroimy na ćwiartki i układamy obok kurczaka.

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 190C. Wyjmujemy, nacieramy pozostałą częścią pasy i znowu wkładamy do piekarnika na 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak