Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos maderowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
masło 40 gram
mąka 20 gram
pieczarki 5 szt
wino białe wytrawne 1 kieliszek
wiśniówka 1 kieliszek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: sos maderowy

W niewielkiej ilości wody obgotowujemy oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki odcedzamy zachowując jedną szklankę wywaru.Cebulę siekamy i obsmażamy na jasnozłoty kolor i oprószamy mąką,mieszamy drewnianą lyżką do zgęstnienia,następnie dodajemy wino wywar z pieczarek sól i pieprz doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na małym ogniu 15 min.Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki i zdejmujemy z ognia.Dolewamy kieliszek wiśniówki lub madery mieszamy i podajemy.Sos maderowy powinien być gęsty.Podajemy do befsztyków i do mięsa wołowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 15.09.2011 21:29
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak