Sposób przygotowania

Zrobić pastę przyprawową z opakowania gotowej przyprawy, 2 łyżek oleju , musztardy i miodu .Natrzeć dobrze mięso . Ułożyć w przykrytym pojemniku i zostawić w lodówce na noc .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron obtarte z marynaty mięso . Przełożyć do garnka . Dodać pozostałą marynatę , pokrojone drobno cebule .Zalać wodą .
Dusić pod przykryciem ok. godziny tak by cebula się rozgotowała , mięso było miękkie , a sos odparował do 1,5 szklanki.
Mięso wyjąć ,, wsypać piernik - sos przetrzeć przez sito- doprawić do smaku . Można dodać trochę śmietanki .

Jak nie ma czasu na komponowanie mieszanki przyprawowej ( lub zabrakło w domu składników ) warto mieć pod ręką takiego gotowca .( w oryginalnym przepisie mięso piecze się w rękawie foliowym – ale ,że nie przepadam za takim mięsem to robie po swojemu ).

Używam do zagęszczania utartego piernika zamiast mąki bo po prostu jest tak wygodniej i smaczniej ( sos nabiera takiego ,,świątecznego „ smaku ) .Można oczywiście zamiast tego zagęścić sos mąką rozrobiona w zimnej wodzie – trzeba wtedy sos jeszcze raz zagotować.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Przemek4

    Ciekawe widzę że wyszły
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Muszę wypróbować zagęszczanie piernikiem.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    Ciekawe jak smakują
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !