Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik w sosie kaparowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuszka królika
ocet winny 1 szklanka
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
cebula 2 szt
seler kawałek
marchewka 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
mąka 1 łyżeczka
oliwa 1 szklanka
sól
anchois
kapary 2 drobno pokrojone

Przepis i sposób przygotowania na: królik w sosie kaparowym

Oprawionego królika myjemy i dzielimy na części nacieramy solą pieprzem i marynujemy go w occie z winem i poszatkowanymi warzywami kilka godzin.Następnie wyjmujemy mięso i osuszamy.Podgrzewamy pół szklanki oliwy,dodajemy jedną drobno pokrojoną cebulę i królika ,obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor .Zalewamy połową zalewy z marynaty i dusimy pod przykryciem.W oddzielnym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy wkładamy drobno pokrojone filety,kapary i posiekaną natkę pietruszki,sos mieszamy podsmażamy i zalewamy resztą marynaty,zagęszczamy mąką i gotujemy 30 min.Mięso zalewamy sosem i dusimy jeszcze przez kilka minut do czasy aż królik będzie miękki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak