Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z kaszy perłowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 750 ml
por 15 g
masło 5 g
mięso drobiowe 30 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 g
kasza 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z kaszy perłowej

Kaszę umyć, kilkakrotnie zmieniając wodę.
W garnuszku zagotować wodę z dodatkiem smalcu,soli oraz drobno posiekanych porów.Gdy woda będzie się gotować wrzucic do niej kaszę, gotująć mieszać cału czas.Gdy kasza zgęstniejegarnusek przykryć i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.pozostawić go tam na ok 60 mni. Następnie dodać mięsko z kury,( które wcześniej należy mięsko podsmażyć), koperek,pietruszka oraz żółtko utarte z masłem na pulchną masę.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Białka jajek ubić na sztywną pianę i połączyć z kaszą.Gotowa masę włożyć do posmarowanej masłem lub olejem i posypanej bułką tartą formy budyniowej. Formę zamknąć szczelnie i umieścić w naczyniu z wrzącą wodą, nastęnie przykryć i gotować przeż godzinę.
Gotowy budyń odstawic na kilka minut następnie otworzyc formę , budyń przełożyć na półmisek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak