Sposób przygotowania

Kaszę umyć, kilkakrotnie zmieniając wodę.
W garnuszku zagotować wodę z dodatkiem smalcu,soli oraz drobno posiekanych porów.Gdy woda będzie się gotować wrzucic do niej kaszę, gotująć mieszać cału czas.Gdy kasza zgęstniejegarnusek przykryć i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.pozostawić go tam na ok 60 mni. Następnie dodać mięsko z kury,( które wcześniej należy mięsko podsmażyć), koperek,pietruszka oraz żółtko utarte z masłem na pulchną masę.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Białka jajek ubić na sztywną pianę i połączyć z kaszą.Gotowa masę włożyć do posmarowanej masłem lub olejem i posypanej bułką tartą formy budyniowej. Formę zamknąć szczelnie i umieścić w naczyniu z wrzącą wodą, nastęnie przykryć i gotować przeż godzinę.
Gotowy budyń odstawic na kilka minut następnie otworzyc formę , budyń przełożyć na półmisek.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !