Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farszynki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 30 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 2 sztuki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka
Farsz:
serek topiony śmietankowy 20 dag
masło 1 łyżka
cebula 1/2 sztuka
pieprz do smaku
wędlina gotowana 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Farszynki

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę i zagnieść z resztą składników jak ciasto na kopytka.
Ser rozetrzeć w misce i połączyć z drobniutko posiekaną lub przekręconą na grubych oczkach wędliną, podsmażoną cebulką. Doprawić pieprzem do smaku i ewentualnie solą (pamiętajmy że wędlina i ser są już doprawiane, więc bardzo ostrożnie z przyprawami). Ciasto dzielimy na porcje i nadziewamy farszem, gotujemy w osolonej wodzie do 5 min od wypłynięcia, ale dobrze jest sprawdzić na jednym czy są gotowe. Podajemy z podsmażoną cebulką i wyrazistą surówką, moim domownikom smakuje z okraską z boczku i kiszonym ogórkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 12.03.2012 20:46
dobre!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak