Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jednopatelniowiec

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg chudej łopatki wieprzowej 50
szkl. mleka 1/2
jajko 1
łyżki mąki 3-4
łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1
dkg drobnych pieczarek 30
duże cebule 2
łyżki masła 1-2
pęczak 1 szklanka
kajzerka 1 czerstwa
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:
macierzanka suszona

Przepis i sposób przygotowania na: Jednopatelniowiec

Cebule obrać, jedną pokroić w drobną kostkę, drugą na ósemki. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe pokroić na połówki lub ćwiartki. Kaszę opłukać, osączyć. Bułkę pokruszyć, zalać mlekiem. Kiedy nasiąknie zmielić razem z mięsem i 1 cebulą (ósemki). Do masy dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 8 niedużych klopsików, obtoczyć je w mące zmieszanej z papryką. Smażyć do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju, zdjąć na chwilę na talerz. Na patelnię dołożyć masło i dorzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i oprószyć roztartą macierzanką, obsmażyć chwilę. Dosypać kaszę, wymieszać, włożyć z powrotem klopsiki. Całość zalać trzema szkl. wody dodać ok. 1 łyżeczki soli i przykryć patelnię. Dusić na małym ogniu ok. 30-40 min. aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Podawać z ulubioną surówką, nam pasowały ogórki konserwowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 06.07.2011 15:34
fajne
Joanna108
Joanna108 28.09.2010 13:39
Oryginalne
Ewa104 25.09.2010 09:44
Super, w dodatku lubię pęczak.
Ewa104 25.09.2010 09:44
Super, w dodatku lubię pęczak.
wedith1 13.08.2010 10:04
Takie dania wychodzą najsmaczniejsze ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak