Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

malinowe z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1.5 szkl
cukier 1 szkl
białko 8 szt
olej 0.5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mak 3 łyżki
budyń malinowy 2 szt
mleko 700 ml
cukier 5 łyżek
żółtko jajek 2 szt
masło roślinne w kubeczku 1 szt
żółtko jajek 6 szt
cukier puder 0.5 szkl
sok z pół cytryny do smaku
kostka masła 1 szt
kisiel 1 malinowy

Przepis i sposób przygotowania na: malinowe z makiem

Galaretkę rozpuść,ostudź.Białka ubij z cukrem,wymieszaj z mąką,proszkiem i olejem.Podziel na pół.Jedną część połącz z makiem,drugą z kiślem.Piecz oddzielnie w dużych blachach ok.40minut w 180stopni..Masa różowa: budyń ugotuj na mleku z cukrem i żółtkami.Ostudź,utrzyj z masłem.Masa żółta:żółtka ubij na parze z cukrem pudrem.Ostudź.Masło ucieraj dodając po łyżeczce masy i sok z cytryny.Ciasto makowe posmaruj masą różową.Ułóż pokrojoną w dużą kostkę galaretkę.Posmaruj różową masą.Przykryj drugim ciastem,rozsmaruj żółtą masą.Udekoruj,schłodź.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak