Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki z kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2.5 szkl
mleko 0.5 szkl
drożdże 3 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
kiełbasa 30 dag
cebula 1 szt
pomidor 1 szt
ser żółty 20 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia 0.5 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki z kiełbasą

Ciasto:drożdże,ciepłe mleko i cukier połącz,odstaw na 10minut.Przesianą mąkę wyrób z 1łyżeczką soli i cukru,2 łyżkami oliwy,żółtkiem i zimnym masłem.Wlej rozczyn,zagnieć miękkie ciasto,posypując mąką.Posmaruj oliwą,odstaw na ok.40minut.Farsz:kiełbasę,cebulę i obranego pomidora pokrój w kostkę.kiełbasę podsmaż na oliwie.Dodaj cebulę i pomidor,podduś,przypraw.Ostudź,posyp posiekaną bazylią i pokrojonym w małą kosteczkę serem,połącz.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć,podziel na 6-8części.Rozwałkuj na placki o średnicy 15cm.Na połowie każdego placka ułóż porcję farszu,przykryj drugą połówką ciasta.Brzegi posmaruj roztrzepanym białkiem,dokładnie sklej.Pierogi ułóż na natłuszczonej blasze,wierzchy posmaruj białkiem.Piecz 15-20minut w temp.180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak