Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy,i gotujemy w osolonej wodzie.Następnie ubijamy pałką lub tłuczkiem i dodajemy mąkę i jajka.ciasto powinno nabrać gęstej konsystencji i kleistości.Po dodaniu mąki ziemniaki podgrzewamy krótką chwilę,pod przykryciem.Słoninę kroimy na małe części i smażymy na patelni.Musi z nich wytopić się tłuszcz.Łyżkę stołową moczymy w tłuszczu i nabieramy nią porcję ziemniaków,układamy na talerzu.Porcje te powinny mieć różne kształty.Ziemniaki polewamy tłuszczem ze skwarkami.Prażoki te podaje się z \"dziadem\" czyli z kapustą kiszoną ugotowana na żeberkach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    super nazwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Znam ten smak:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajna nazwa, fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    musi być smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    super nazwa...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karmel

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    rzeczywiście fajna nazwa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !