Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażoki z dziadem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
słonina 25 dag
mąka 20 dag
jajko 3 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Prażoki z dziadem

Ziemniaki obieramy,i gotujemy w osolonej wodzie.Następnie ubijamy pałką lub tłuczkiem i dodajemy mąkę i jajka.ciasto powinno nabrać gęstej konsystencji i kleistości.Po dodaniu mąki ziemniaki podgrzewamy krótką chwilę,pod przykryciem.Słoninę kroimy na małe części i smażymy na patelni.Musi z nich wytopić się tłuszcz.Łyżkę stołową moczymy w tłuszczu i nabieramy nią porcję ziemniaków,układamy na talerzu.Porcje te powinny mieć różne kształty.Ziemniaki polewamy tłuszczem ze skwarkami.Prażoki te podaje się z \"dziadem\" czyli z kapustą kiszoną ugotowana na żeberkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 17.09.2013 20:46
rzeczywiście fajna nazwa
Karmel 05.02.2012 15:23
super
kate.500 30.12.2011 07:51
super nazwa...
Justyna Jussstiii 21.07.2011 08:59
super
smakoszek 17.07.2011 19:56
musi być smaczne
Tika4444 13.06.2011 13:23
fajna nazwa, fajny przepis
barbara11561 31.05.2011 07:20
Znam ten smak:)
suzana 16.05.2011 10:05
super nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak