Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowa pianka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuka
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
kakao 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 6 łyżek
Krem:
śmietana 30% 300 ml
ajerkoniak 4-5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
DODATKOWO:
kawa rozpuszczalna 1/4 szklanki
krokant orzechowy do dekoracji
karmel 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowa pianka

Ciasto:
Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ,do ubitych białek dodać cukier i ubijać na szklistą bezę .Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć ,dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao na koniec olej i bardzo ostrożnie wymieszać .
Upiec w tortownicy .
Po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć ciasto na dwa krążki ,nasączyć kawą i przełożyć kremem .

Krem:
Gotową masę wyjąć z puszki zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta .
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody ,wymieszać ze śmietaną i ubić na sztywno .
Osobno rozetrzeć troszkę masę karmelową i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną na koniec dodać ajerkoniak .Masa jest troszkę luźna na tym etapie ,więc na jakiś czas wstawiamy do lodówki ,gdy masa zgęstnieje przekładamy nią ciasto .
Wierzch smarujemy zostawioną masą z puszki i posypujemy obficie krokantem orzechowym .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 14:25
wygląda pysznie :)
Izka192 13.07.2012 18:14
na pewno smaczny
Goya 14.10.2011 10:23
fajne
ziutula
ziutula 17.08.2011 23:26
zjadłabym teraz te słodkości choć jest 23 godz
Sarenka 07.06.2011 22:08
Apetyczna :)
ewasylwia 16.05.2011 10:55
jak zawsze pyszne i piękne
Nina7 16.05.2011 08:21
Ale pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak