Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boćwina z zasmażką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

batwinka 75 dag
mleko 0,5 szklanki
masło 6 dag
mąka 4 dag
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Boćwina z zasmażką

Liście boćwiny opłukujemy, osączamy, składamy wzdłuż na pół i ostrym nożem wycinamy ogonek.Zagotowujemy pół litra wody z solą i cukrem.Wkładamy do niej boćwinę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.Miękkie listki odcedzamy, drobno siekamy lub mielimy.Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i mieszamy ją z mlekiem oraz wywarem z liści.Całość zagotowujemy, dodajemy posiekane liście boćwiny, sól oraz czosnek.Boćwinkę podajemy głównie jako dodatek do jaj, potraw mięsnych z ziemniakami lub sypkiej kaszy gryczanej.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 08.07.2011 13:42
mniam
Ania67 04.07.2011 09:42
extra smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak