Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem
makaron świderki Podravki (lub inny) - 250g,
tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki po 190-200g,
groszek zielony, mrożony - 1 i 1/4 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
ser żółty o wyraźnym smaku - 200g,
jogurt grecki - 250ml,
czosnek - 2 ząbki,
musztarda Rosyjska - łyżeczka,
sól, pieprz,
natka pietruszki - 2 gałązki,
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do większej, żaroodpornej formy. Groszek przepłukać, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z pieprzem, polową żółtego sera i z przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku. Tuńczyka dobrze odcisnąć z zalewy. Jogurt z czosnkiem i serem wymieszać z makaronem i natką pietruszki. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i groszek, wymieszać. Wierzch posypać pozostałym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach.