Sposób przygotowania

Z mleka, drożdży i dwóch łyżek cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dobrze jest przykryć miseczkę z rozczynem lnianą ściereczką. KASIĘ rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Całe jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do niej szczyptę soli, masę jajeczną i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni i brzegów miski dodajemy rozpuszczoną margarynę. I ponownie wyrabiamy. Ciasto możemy podsypywać mąką, jeśli wydaje się być zbyt \"luźne\". Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach, gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrabiamy i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie kolejnych 30 minut możemy przystąpić do robienia bułeczek. Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy z nich placuszki. Na każdym z placuszków układamy po pół łyżeczki jagód i zlepiamy formując je na kształt jagodzianek. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Będe musiała skorzystać z przepisu :D
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszne , bardzo je lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    piękne
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    to coś dla mnie, bo bardzo lubię jagodzianki
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Bardzo lubię takie bułeczki - z jagodami muszą smakować wybornie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    na pewno szybko zniknęły ze stołu :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !