Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
mąka 43 dag
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

1.Ziemniaki ugotować.Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
2.Przestudzone ziemniaki przełożyć na posypaną mąką stolnicę,dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną i jajka.Ciasto zagnieść szybko i dokładnie.Gdyby było zbyt rzadkie,dosypać trochę mąki.
3.Z wyrobionego ciasta uformować wałeczki o średnicy około 2 cm.Lekko je spłaszczyć,pokroić na skośne kluski o długości 4-5 cm.
4.Kopytka wrzucić do dużej ilości osolonego wrzątku,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową.
Polecam je okrasić zarumienionymi skwarkami boczku lub polać je sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 01.08.2011 09:35
super
ronald88 01.08.2011 09:35
super
jolaxa 14.07.2011 23:02
pycha
ewa19a 30.05.2011 13:34
uwielbiam
1j1o1l1a1 14.05.2011 22:59
ciekawe, czy ktoś nie lubi kopytek ? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak