Sposób przygotowania

1.Ziemniaki ugotować.Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
2.Przestudzone ziemniaki przełożyć na posypaną mąką stolnicę,dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną i jajka.Ciasto zagnieść szybko i dokładnie.Gdyby było zbyt rzadkie,dosypać trochę mąki.
3.Z wyrobionego ciasta uformować wałeczki o średnicy około 2 cm.Lekko je spłaszczyć,pokroić na skośne kluski o długości 4-5 cm.
4.Kopytka wrzucić do dużej ilości osolonego wrzątku,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową.
Polecam je okrasić zarumienionymi skwarkami boczku lub polać je sosem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ciekawe, czy ktoś nie lubi kopytek ? :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !