Sposób przygotowania

CIASTO w/g przepisu podstawowego http://www.doradcasmaku.pl/przepis/12514/ciasto-ptysiowe-przepis-podstawowy.html

Po upieczeniu wyjąć i przekroić poziomo na pół ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem, odstawić do ostygnięcia.

WYPEŁNIENIE: Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier, zagotować i poddusić 2 min. a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć dodać do roztartego z cukrem waniliowym sera, dokładnie wymieszać i ew. dosłodzić do smaku Masą wypełniać czubato dolną część ptysiów, przykryć czapeczkami. Utrzeć lukier z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru, posmarować wierzch ptysiów. Podawać schłodzone.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super;)
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    śliczne te Twoje ptysie, a jakie smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Pięknie i smacznie.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Guśka, znowu Ty?! widzę, że nie trafia....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !