Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana po grecku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

młode cukinie 3 szt
ser feta 15 dag
suszone pomidory w oliwie 2 płaty
czarne oliwki bez pestek 12 szt
oliwa 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól
jogurt naturalny 200 ml
rzodkiewka 1 pęczek
rzeżucha garść
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2-3 łyżki
sól
ogórek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana po grecku

Cukinie przekroić w zdłuż, wydrążyć trochę miąższu. Powstałe miseczki posolić. Fetę rozetrzeć z wydrążonym miąższem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z posiekanymi oliwkami, pomidorami i oregano, doprawić do smaku solą i rozłożyć do połówek cukinii. Przełożyć cukinie na wyścieloną folią blachę, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Warzywa na sos zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z posiekaną zieleniną, zmiażdżonym czosnkiem. Dodać jogurt, wymieszać doprawić sokiem z cutryny, papryką i solą, schłodzić w lodówce. Gorącą cukinię serwować z zimnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 20.05.2011 14:22
mniam
romanrafal
romanrafal 15.05.2011 08:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak