Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy lub bułki parowane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
margaryna stopiona 12 dag
jajko 3 sztuki
drożdże 5 dag
sól 1 szczypta
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy lub bułki parowane

W letnim mleku rozrabiamy drożdże z 3 łyżkami mąki i odrobiną cukru, odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy dodajemy jajka, sól i ostudzoną margarynę na końcu rozczyn, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na około 2 godz. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę podsypaną mąką,rozciągamy na placek do 2cm grubości, szklanką wycinamy krążki z których formujemy bułeczki(wyjdzie ich około 20sztuk) zostawiamy je jeszcze na 30min. W garnku gotujemy wodę jeśli mamy specjalny talerz do gotowania na parze, to ułatwia nam sprawę, jeśli nie to musimy umocować na krawędzi tetrę. Parujemy bułki 8-10 min pod przykryciem.
Podajemy z sosem mięsnym i surówką lub jak uwielbiają dzieci z sosem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 05.02.2012 19:31
To coś dla mojego meża:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak